Autor Tema: Poskupljuje osiguranje  (Pročitano 2107 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Banchi

  • Crvenko
  • Master Member
  • *****
  • Poruke: 3029
  • Lokacija: Sefkerin
  • Karma: +32/-13
  • Pol: Muškarac
  • Diesel power
  • Auto: Seat Cordoba 1.9TDI
Poskupljuje osiguranje
« poslato: Avgust 28, 2012, 10:10:22 pre podne »



Novi udar na vozače - uskoro poveća nje cena polisa auto-osiguranja

Vozači u Srbiji ne mogu da se otmu utisku da su najredovniji „punioci“ budžeta Srbije, ali i kasa banaka, osiguravajućih kuća, raznoraznih agencija, auto-servisa ovlašćenih i onih divljih, parking servisa... Plaćamo i neuspela dizajnerska rešenja tablica, saobraćajnih znakova, „krpimo“ (bezuspešno) rupe na putevima, izdvajamo za ekologiju...

Pri tome nismo srećni što, statistički, plaćamo jedno od najjeftinijih goriva u regionu. O kvalitetu, naravno, i ne razmišljamo... Najnoviji udar na džepove prosečnih srpskih vozača, čini se, pripremaju osiguravajuće kuće.

ZAHTEV

Kako se u poslednje vreme sve glasnije govori, osiguravači u Srbiji su spremni da zatraže povećanje cena polisa obaveznog auto-osiguranja. Kažu, porastao je i broj saobraćajnih udesa - šteta za 15 odsto (kada je smanjen posle uvođenja novog Zakona o saobraćaju, niko se nije setio da predloži sniženje cena), a pozivaju se i na „sudsku praksu“ po kojoj su nadoknade za štetu sve veće. Pri tome, izračunali su i da je kurs dinara prema evru opao za 35 odsto otkako su 2008. godine uskladili svoje cene.

Ipak, čini se, bez obzira na muke vozača, da će cene auto-osiguranja ipak porasti. To što su naše prosečne zarade male, nije nikakav značajan tas na vagi za „precizno merenje“. Kada visina štete preti da prevaziđe visinu sume koja je data za osiguranje, jedini izlaz je poskupljenje polise, ili nema isplate štete.

PROCENA

Udruženje osiguravača Srbije je, kako saznajemo, dalo zadatak svojim aktuarima da procene sve relevantne činjenice i da onda, sa precznim podacima, zatraže od nadležnih da „koriguju cenu“. Konačnu odluku donosi Narodna banka Srbije, koja će, stiče se utisak, sa ovim „vrućim krompirom“ gledati da se pozabavi što kasnije.

Pri tome, Narodna banka Srbije će, kao i do sada, odrediti samo minimalnu cenu obavezne polise auto-osiguranja. To znači da ni sada niko nije branio auto-osiguravačima da podignu cenu svojih usluga, ali podići cenu na sopstvenu ruku, u uslovima pada standarda građana i sve jače konkurencije na tržištu, ne bi bio dobar poslovni potez, pa se osiguravači uzdaju u veću minimalnu cenu.

RAČUNICA

U Evropije praksa da se u auto-polisu ukalkuliše od pet do 10 odsto naknade od vrednosti polise zbog eventualnih nadoknada nastalih zbog prevara osiguranja. U Srbiji do sada nije vladala takva praksa, tako da će to biti još jedan od argumenata za poskupljenje.

(NE)ODRŽIVO

Procena sagovornika „Novosti“ je da Narodna banka Srbije neće podići cenu obaveznog osiguranja do isteka prvih 100 dana raaada nove vlade. Ruku na srce, minimalna cena polise nije menjana od 2008, što je u Srbiji veoma retka pojava. Sadašnje cene od 5.328 do 15.628 dinara, u zavisnosti od zapremine i snage motora automobila, najniže su u regionu. U osiguravajućim kućama kažu da na duži rok ta tarifa nije održiva, jer neće moći da pokriva troškove sprovođenja osiguranja (obrade i isplate šteta, provizija pri tehničkim pregledima), nabavke originalnih rezervnih delova iz inostranstva, a tu su i štete u inostranstvu, jer sve više naših građana putuje (ukidanje viza).

Osiguravači su izvukli jak adut na sto - kada su cene usklađene poslednji put, evro je vredeo 76, a sada vredi 118 dinara. Rekosmo da se osiguravači pozivaju i na cene u regionu. Polisa u Srbiji, prosečno, košta 90 evra. U Makedoniji je 120, u Crnoj Gori 140, a u Hrvatskoj čak 180 evra. To što su nama plate najmanje u regionu, izgleda nema mnogo uticaja na ovu kalkulaciju.

U međuvremenu je uvedena i naknada za video-nadzor auto-puteva od 1,2 odsto za svaku polisu auto-osiguranja, što je još jedan razlog za poskupljenje, smatraju u UOS.

CENE U REGIONU:

Srbija - Obavezno osiguranje za „punto klasik“ u Srbiji košta 7.145 dinara.

Bosna i Hercegovina - Obavezno osiguranje za isto vozilo u BiH iznosi 230 KM (jedna KM - 60,47 dinara), što znači da Bosanci plaćaju skoro duplo više od naših vozača.

Crna Gora - Obavezna polisa za „punto klasik“ u Crnoj Gori je 118,47 evra, što bi bilo oko 14.000 dinara.

Hrvatska - 2.926,41 kuna je cena obaveznog osiguranja za „puntić“, što, prevedeno u dinare, iznosi čak 43.800 dinara. Ovoliko bi (najskuplje) platili stanovnici Zagreba, jer se u Hrvatskoj i iznos premije razlikuje od grada do grada.

Slovenija - Vlasnik „punta“ za obavezno osiguranje u Sloveniji plaća 409,32 evra.

Izvor: novosti.rs